Logowanie B2B
  • English
  • Polski
  • Deutsch

e-stado.net

  • O nas
    • Kim jesteśmy
    • Zaproszenie do współpracy
  • Produkty
    • Oferta produktowa
    • Nasze przewagi
    • FAQ
  • Sklep
  • Demo
  • Pobierz
    • Ulotka
    • Wkładka
    • Broszura
  • Aktualności
  • Kontakt
  • Zaloguj się do e-stado®

Choroby metaboliczne krów mlecznych

Opublikowany 9 sierpnia, 2019 przez e-Stado

Jednym z istotnych schorzeń występujących w wysoko wydajnych stadach są choroby metaboliczne. Schorzenia te nazywane są często chorobami produkcyjnymi, gdyż ryzyko ich wystąpienia rośnie wykładniczo wraz z wydajnością krów. Mogą one prowadzić do przedwczesnego brakowania krów ze stada, co z kolei wpływa na zmniejszenie opłacalności produkcji mleka.

 

Choroby metaboliczne

Schorzenia metaboliczne u krów mlecznych występują najczęściej w okresie okołoporodowym lub w tzw. okresie przejściowym (3 tygodnie przed ocieleniem do 4 tygodni po ocieleniu). Wśród głównych chorób metabolicznych zazwyczaj obserwowane są: ketoza wraz z syndromem stłuszczonej wątroby, porażenie poporodowe, podkliniczna oraz kliniczna kwasica, alkaloza, przemieszczenie trawieńca, syndrom polegującej krowy, alkaloza czy zatrucia pokarmowe. Zaburzenia metaboliczne zwiększają również ryzyko występowania wielu innych schorzeń tj.: wzdęcia żwacza, zatrzymania łożyska, ochwatu, mastitis czy metritis (stan zapalny macicy)(Wykres 1).

Wykres1. Zależności między poszczególnymi schorzeniami metabolicznymi

Schorzenia metaboliczne powodują duże straty ekonomiczne. W Stanach Zjednoczonych szacowane są na 150-350 $ na sztukę w zależności od postaci i stopnia nasilenia schorzenia. Dlatego zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest podjęcie przez hodowców działań prewencyjnych. Systematyczna i profesjonalna ocena sytuacji w stadzie umożliwia nie tylko uzyskanie satysfakcjonującej produkcji mleka, ale również ograniczenie frekwencji schorzeń metabolicznych oraz problemów w rozrodzie.

Wykres 2. Straty ekonomiczne powodowane wystąpieniem schorzeń metabolicznych.

Tabela 1. Szacowane na podstawie badań w USA straty ekonomiczne spowodowane wystąpieniem chorób metabolicznych

Głównym źródłem informacji dotyczącym stada krów są raporty wynikowe opracowywane przez Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Informacje w nich zawarte są istotnym elementem w zarządzaniu stadem bydła mlecznego. Jednak należy na nie patrzeć w charakterze post factum, gdyż najczęściej diagnozowane są przypadki krów już chorych, a dane te otrzymujemy z pewnym poślizgiem. W takiej sytuacji hodowca musi podjąć leczenie danego osobnika bądź grupy osobników w momencie kiedy już znajdują się w trakcie laktacji, co przysparza dodatkowych trudności i powiększa wydatki.

 

Diagnozowanie

Aby wcześniej zdiagnozować zagrożenia wystąpienia chorób metabolicznych wystarczy zwyczajna, ale uważna obserwacja stada. Należy zwrócić szczególną uwagę na.:

  • krowę (zachowanie, zachorowania, kondycję, stan fizjologiczny, formę kału);
  • otoczenie (mikroklimat, powierzchnia legowiskowe i paszowe, dostęp do paszy)
  • żywienie (jakość i forma i ilość zadawanej paszy, sposób przygotowania i zadawania paszy, rozdrobnienie, kolejność zadawania)

Jednak w przypadku dużej skali produkcji oraz konieczności posiadania bardziej precyzyjnych danych konieczne jest wykonanie profilu metabolicznego we krwi zwierząt przez lekarza weterynarii. Daje ono (za wyjątkiem okresu zasuszenia) szybki obraz stanu organizmu krowy w momencie wykonania zmian w dawce pokarmowej. Zadaniem hodowcy jest prawidłowo określić czas wykonania pobrań krwi, wybrać odpowiednie krowy do badań, właściwie zinterpretować raporty wynikowe, a następnie dokonać trafnej analizy sytemu żywienia i dawek pokarmowych oraz kondycji krów.

Reasumując, wzrost wydajności mlecznej krów spowodował pojawienie się niekorzystnych zjawisk skutkujących pogorszeniem zdrowia i płodności tych zwierząt. Zdecydowanie korzystniejszą finansowo opcją jest w takim przypadku zapobiegać niż leczyć. Poza elementami wymienionymi wyższej, o zdrowiu stada decydują bezpośrednio warunki, w jakich zwierzę musi funkcjonować, a w przypadku żywienia – jakość i struktura pasz objętościowych, sama konstrukcja oraz dostępność stołu paszowego.

Share on LinkedIn Share
Opublikowane w Artykuły
Jak skutecznie wykryć ruje?
Kulawizna u krów

Podobne artykuły

  • Dobrostan krów mlecznych w okresie okołoporodowym

    Dobrostan krów mlecznych w okresie okołoporodowym Czas porodu jest okresem bardzo stresującym, zarówno dla krowy
  • Skuteczna inseminacja krów mlecznych

    Skuteczna inseminacja dla każdego hodowcy jest wskaźnikiem sukcesu zarówno hodowlanego, jak i finansowego. Od momentu
  • Użytkownik systemu e-stado o poprawie opłacalności produkcji

    Jeden z użytkowników systemu e-stado, Dawid Jankowski z Nowego Zalesia na Podlasiu w 2019 r. zdecydował się na zakup urządzeń

  • Jak wykryć cichą ruję?

    Szacuje się, że w stadach bydła mlecznego występowanie cichej rui waha się w zależności od wydajności mlecznej i warunków utrzymania oraz żywienia od 10 do 40% …

BĄDŹMY W KONTAKCIE

kontakt@e-stado.net
+48 721 420 200

NAPISZ DO NAS

Formularz kontaktowy

REGULAMIN
POLITYKA PRYWATNOŚCI
POLITYKA COOKIES
FAQ
ZNAJDŹ NAS NA
FILM

Obejrzyj film

2019 © e-stado.net
webmaster
E-stado system monitorowania krów mlecznych
Strona używa cookies | Polityka cookies | Polityka Prywatności
This site uses cookies | Cookies policy | Privacy policy
Этот сайт использует куки | Политика в отношении файлов cookie | Политика конфиденциальности
Diese Seite verwendet Cookies | Cookie-Richtlinie | Datenschutzerklärung